Aandoeningen
50 tot 90 procent van de volwassenen krijgen ooit in hun leven lage rugklachten. Jaarlijks is dit ongeveer 20 procent van de bevolking. De meeste rugklachten komen in korte perioden en herstellen zonder tussenkomst van arts of fysiotherapeut. Lage rugpijn is een belangrijke reden voor werkverzuim.
Lage rugklachten kunnen ingedeeld worden in aspecifieke en specifieke lage rugklachten. In 95% van de gevallen gaat het om aspecifieke rugklachten, specifieke rugklachten komen relatief weinig voor. Bij specifieke rugklachten kan de oorzaak via beeldvormend onderzoek gevonden worden. Bij aspecifieke lage rugklachten is de oorzaak niet op een scan of foto te zien.
Fysiotherapie kan helpen in de (sub)acute of chronische fase van lage rugklachten. Er zijn verschillende behandelmethoden (bijv. advies, begeleiding of oefentherapie) toepasbaar om te zorgen dat u uw dagelijkse bezigheden zo goed mogelijk weer kan hervatten.
Circa 70% van de mensen ervaart tijdens hun leven een vorm van nekpijn, meestal zorgt dit niet voor problemen bij hun dagelijkse activiteiten. Ongeveer 20% van de bevolking zoekt hiervoor hulp bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut.
Nekpijn komt meestal van de bewegende delen van de nek. Dit zijn de spieren, de kleine gewrichten en de banden. Bij heel weinig gevallen komt er een ernstige aandoening voor. Pijn in de nek kan plotseling opkomen, bijvoorbeeld door een trauma, en kan ook geleidelijk ontstaan. Nekklachten kunnen zich uiten als pijn bij de schouder/nek regio, in de hals, hoofdpijn en ook uitstralende pijn naar de armen en handen. Nekklachten kunnen zelfs invloed hebben op de kracht en sturing van je arm/hand.
Wanneer de nekpijn niet vanzelf overgaat kunt u contact opnemen met een fysiotherapeut. Een röntgenfoto of MRI is vrijwel nooit nodig. De fysiotherapeut zal u onderzoeken en kan u helpen door middel van begeleiding en advies.
Er vinden jaarlijks zo’n 860.000 knieblessures plaats tijdens het sporten. Daarnaast is er nog een groot aantal knieproblemen welke voorkomen in het dagelijks leven (bijv. knieartrose. Knieblessures in de sport kunnen leiden tot blijvende beperkingen als er niet adequaat wordt ingespeeld. Bij acuut knieletsel kunnen er meerdere structuren zijn aangedaan, de knie bestaat onder andere uit:
– De voorste kruisband
– De achterste kruisband
– De mediale band (binnenband)
– De laterale band (buitenband)
– De meniscus
– Het kraakbeen
Deze structuren kunnen op verschillende manieren beschadigd worden en moeten daarom ook apart worden onderzocht met speciale diagnostische testen.
Knieklachten komen dus voor in acute vorm, bij overbelasting, bij systemische aandoeningen en in chronische vorm. Doordat er een verscheidenheid aan klachten kan optreden is het verstandig om vroegtijdig onderzoek te doen naar de klachten, zodat er een prognose kan worden geschetst en een behandelplan kan worden opgemaakt.
De enkel bestaat uit 3 botstukken, het kuitbeen, scheenbeen en het sprongbeen, die samen een gewricht vormen. Daarbij zijn er 2 verschillende soorten enkelklachten te weten de acute en chronische klachten. Een acute klachten kan bijvoorbeeld een enkelverstuiking zijn, dit kan bijvoorbeeld bij het sporten gebeuren. Een enkeltrauma kan zorgen voor uitgerekte enkelbanden en kan zelfs een ervoor zorgen dat een enkelband kan scheuren. Deze banden zijn heel belangrijk voor de stabiliteit van je enkel en het is daarom belangrijk om goed geadviseerd te worden bij je herstel.
Naast een enkelverstuiking kunnen er ook spier en peesklachten ontstaan door overbelasting of ook een trauma. Deze klachten kunnen uiteindelijk ook zorgen voor chronische klachten aan de enkel. Laat je daarom goed adviseren bij enkelklachten, anders is het mogelijk dat de klachten langere tijd aanhouden door bijvoorbeeld té vroeg opbouwen van sport.
Overige aandoeningen (hoofdpijn, voet, hand, long, hart)